| Suomeksi | Ratsastuskoulu PONIKOULU >> Suomeksi >> Muut eläimet

Vuohet In Memoriam

NAPEROLAN PÄKÄ BÄÄ-BÄÄ

”Päksi” oli ensimmäinen vuohemme ja tuli meille aivan sattumalta. Ostaessamme Pikkupinko-shettiksen, tarjosi myyjä meille samassa kaupassa suomenvuohi-tyttöä Päkää. Terhi ei heti aluksi aiheesta innostunut, mutta Terhin äitiä Marjattaa asia jäi kaivelemaan sen verran, että Päksi muutti Ponikoululle syksyllä 2006. Päksin iästä ja alkuperästä ei ole juurikaan tietoa, mutta tämä määrätietoinen ja reipasotteinen vuohineiti on hellästi puskenut itsensä kaikkien ponikoululaisten sydämiin.

Katso vuohien kuvia EXIF kuvapalvelun kansiossa.

Katso Päkän kuvia EXIF kuvapalvelun kansiossa.

HULINA KAUHISTUS

Afrikkalainen kääpiövuohi ”Hultsi” saapui Ponikoululle hyvin pian Päksin vanavedessä. Kengittäjämme Emma & Seija näkivät uuden lemmikkimme ja ilmoittivat ykskantaan että yksi vuohi on yksinäinen vuohi joten he tuovat sille oitis kaverin…

Hulina on kengittäjiemme oma kasvatti ja syntyi 18.3.2006 Eerikinkartanossa. Hulinan vanhemmat ovat isä Aleksi Hävitys sekä emä Ilona Kauhistus. Poikueessa oli kaikkiaan kolme kiliä, joista yksi kuoli synnytyksessä. Hulinan veli Sulo Kauhistus asuu Oittaalla.

Hulina oli Päksille alkuun valtava järkytys, Päksi kun oli tottunut elelemään yksin ties kuinka kauan. Päksi myös tunsi valtavaa mustasukkaisuutta pienen ja sievän – vaikkakin hyvin pullean – vuohineitokaisen viedessä kaikkien huomion. Päksi siis päätti heti alusta lähtien näyttää pienelle sarvipäälle missä kaappi seisoo. Ketteränä tyttönä Hulina kuitenkin oppi hyppäämään ”kaapin” päälle karkuun!

Mutta lisää draamaa ja yllätyksiä oli tulossa. Teinivuohemme ei ollutkaan vain ylensyönyt vaan täysin yllättäen, juuri joulun alla, synnytti kaksi pikkuruista kilivauvaa tallimme ylisille. Kaikkien, myös Hultsin, suruksi ja murheeksi vauvat syntyivät kuolleina. Kilivauvojen isänä on ollut Hulinan oma veli ja sisarukset ovat molemmat olleet aivan liian nuoria lapsentekopuuhiin. Koko tallin väki oli luonnollisesti kovin murheissaan kilien kohtalosta, mutta olosuhteet huomioon ottaen, kilit eivät todennäköisesti olisi kuitenkaan olleet täysin elinkelpoisia. Hulina oli ensimmäisen päivän tapahtuman jälkeen aivan poissa tolaltaan, kävi etsimässä toistuvasti pienokaisiaan ja itki sydäntä särkevästi. Aikansa lastensa perään huudeltuaan Hulina kuitenkin tokeentui ja jatkoi reippaana elämäänsä eteenpäin. Episodin jäljiltä aika moni ponikoululainen oppi lypsämään vuohta!

Katso vuohien kuvia EXIF kuvapalvelun kansiossa.

Katso kuvia Hulinasta EXIF kuvapalvelun jaetussa kansiossa.

OLIVIA KAUNIS

Olivia tuotiin Ponikoululle alkuvuodesta 2009 Lohjalta. Noin 5-vuotias Olivia oli asunut äitinsä kanssa kunnes äiti-vuohi oli melko yllättäin kuollut vanhuuttaan. Olivia oli yksin jäätyään ollut kovin surullinen ja onneton ja Olivian "ihmis-vanhemmat" päättivät antaa sen uuteen kotiin, jossa sillä olisi jälleen lajitoverien seuraa.

Uutena tulokkaana Olivia on joutunut pitkään ja hartaasti etsimään omaa paikkaansa, sillä lauman ehdoton kuningatar Päksi ei taaskaan aivan mukisematta sulattanut vierasta vuohta eikä Hulinakaan aivan erityisen lämmintä vastaanottoa tarjonnut... Pikkuhiljaa Olivia alkoi kuitenkin ystävystyä Hulinan kanssa sekä sopeutua uuteen elämään ja ympäristöön.

Olivia on "kasvoiltaan" erittäin kaunis ja elegantti vuohileidi, joka on koko lauman ketterin "aitoja". Tuntuu ettei mikään este ole Olivialle liian korkea ylitettäväksi, jotta hän pääsee tallin rehuvälikön antimien kimppuun.

Katso kuvia Oliviasta EXIF kuvapalvelun jaetussa kansiossa.

Otello Eskonpoika Pikkuprinssi Rohkea

Ponikoulun ensimmäinen vauva! Olivia-vuohi synnytti 7.4.2010 puolilta päivin hartaalla jännityksellä odotetun esikoisensa, pienen valkoisen poikakilin, joka lähes välittömästi ristittiin Otelloksi - väristään huolimatta.

Otellon isä on Eerikinkartanossa asuva vitivalkoinen pukki nimeltä Esko Enpall (kirjoitusasun saavat asianomaiset korjata tarvittaessa), joka vältti ravintolan pöytään joutumisen epäonnistuneen kuohimisen vuoksi - yksi kives jäi jäljelle (en pall = yksi palli..) Pukinpuolikkaanakin Esko silti onnistui siittämään Olivialle pienokaisen muutaman kuukauden mittaisten treffien tuloksena ja kyseinen lapsonen onkin ollut Ponikoulun suurin ilouutinen vuonna 2010.

Terhi avusti Oliviaa synnytyksessä ja pikku kili onkin elämänsä ensimmäisistä hetkistä lähtien ollut paljon kosketeltu, sylitelty ja silitelty vuohi, joka näkyy sen luottavaisena ja ihmisrakkaana luonteena. Otello luonnollisesti saa jäädä loppuiäkseen Ponikoululle ja Otello kastroitiinkin ennen kuin se täytti puoli vuotta, jotteivät vuohet lisääntyisi spontaanisti. Ennen toimenpidettä ehti kuitenkin jo tapahtua pikku vahinko ja joulukuussa 2010 Hulinalle syntyi Otellon ainoaksi jälkeläiseksi jäänyt Oleksi.

Otello on kooltaan aikamoinen karpaasi ja sillä on erittäin muhkeat ja kunnioitusta herttävät sarvet, joita se valitettavasti myös testailee kaikkeen vastaan tulevaan – männyistä ja seinistä aina muihin vuohiin ja vastaantuleviin ihmisiin. Rempseästä ja hieman päällekäyvästä olemuksestaan huolimatta on edelleen samanlainen hellyydenkipeä sylivauva kuin kilinäkin ja nauttii silminnähden kaikesta saamastaan huomiosta ja silityksistä.

Otellon syntymä
Otellon varpajaiset ja ristiäiset