| Suomeksi | Ratsastuskoulu PONIKOULU >> Suomeksi >> Opetus ja tunnit

Ryhmäkuvaukset

Tenavaryhmät

Ns. minialkeistunnit ihan pienille lapsille. Ryhmät on tarkoitettu pääasiassa alle kouluikäisille sekä ekaluokkalaisille lapsille. Tunnit ovat puolen tunnin mittaisia. Ratsastuksessa keskitytään aivan yksinkertaisiin perusteisiin ja leikitään paljon. Jokaisella ratsastajalla olisi hyvä olla mukanaan henkilökohtainen avustaja, joka on tarvittaessa kykenevä taluttamaan ponia tunnin aikana. Tasapainon ja koordinaation kehittämiseksi pyritään ratsastamaan paljon vaihtelevassa maastossa.

Alkeiskurssi

Tutustutaan hevosiin ja poneihin, opetellaan satuloimaan ja suitsimaan sekä taluttamaan hevosta oikein. Hevosten selässä opetellaan ratsastuksen peruskäsitteitä, kuten ratsastusradan teitä. Opitaan saamaan hevonen liikkeelle ja pysähtymään. Tavoitteena on oppia istumaan hevosen selässä luontevasti eri askellajeissa ja hallitsemaan hevosta itsenäisesti. Ratsastajilla on mahdollisuus taluttajaan niin kauan kuin kokevat sen tarpeelliseksi, joskin alkeiskurssilla pääsääntöisesti pyritään itsenäiseen ratsastukseen mahdollisimman pian.
Alkeiskurssille alaikäraja 8 vuotta.
Valitettavasti alkeisratsumme ovat lähinnä poneja, joten aikuisille emme järjestä ryhmäalkeistunteja. Aikuiset aloittelijat voivat varata yksityistunteja.

Alkeisjatkoryhmä

Jatketaan alkeiskurssin ohjelmasta vaativampiin tehtäviin. Syvennetään alkeiskurssilla opittua kertaamalla ja harjoittelemalla vanhoja tuttuja juttuja uusien harjoitusten avulla. Seurataan ratsastusradan teitä itsenäisemmin, eli alkeisjatkoryhmäläisten tulisi kyetä ratsastamaan ilman taluttajaa. Aloitetaan tasapainoharjoittelu ilman jalustimia, opitaan ymmärtämään kouluratsastustermejä ja aloitetaan laukkatyöskentelyn alkeet. Tutustutaan asetukseen, maastossa ratsastamiseen ja puomityöskentelyyn.

Helppo C

Alkeiskurssin ja jatkokurssin käyneet ovat jotakuinkin jo helppo C –tason oppilaita. Opetellaan tarkkojen kulmien ja teiden ratsastusta ja täsmällisiä siirtymisiä. Kiinnitetään huomiota istuntaan eri askellajeissa ja harjoitellaan tasaista ohjastuntumaa. Asettamisen lisäksi opetellaan taivuttamaan. Ratsastetaan paljon kaarevia uria kuten voltteja, ympyröitä, kiemuroita, mutta myös suoria linjoja, jolloin erityisesti paneudutaan ratsastajan istuntaan. Ratsastajan tulee kyetä vaikuttamaan hevoseen tarkemmin ja ohjaamaan hevosta kaikissa tilanteissa. Pohkeenväistöön tutustuminen ja ulkoavuilla kääntäminen. Esteratsastukseen perehtyminen alkaa kavaleteista ja syventävämmästä puomityöskentelystä.

Helppo B

Työskentely kaikissa askellajeissa on sujuvaa ja kyetään harjoittelemaan jo laukkaakin ilman jalustimia. Paljon apujenkäytön harjoittelua väistöillä, käännöksillä ja taivuttamisella. Nyt voidaan jo miettiä lievää peräänantoa. Säädellään hevosen tempoa ja vauhtia. Esteratsastuksessa edetään pieniin hyppyihin.

Helppo A

Tällä tasolla opetellaan jo hevosen todellista työskentelemistä ja vaaditaan myös ratsastajilta enemmän. Opetellaan tahtia ja tasapainoa sekä syvennetään hevosen muotoa. Haetaan korkeampaa kokoamisastetta, ratsastetaan keskiaskellajeissa. Siirtymiset laukasta käyntiin. Avo- ja sulkutaivutukset sekä vaativammat väistöt. Vaativampia esteharjoituksia korkeammilla esteillä.

Pojat

Poikien oma ryhmä, jonne tytöiltä pääsy kielletty. Poikia kaivataan enemmän talleilla! Nyt kynnys ratsastamiseen on madallettu, kun ei ole pakko mennä mukaan ”likkojen ryhmiin”. Luvassa reipasta menoa ja leikkimielistä kisailua. Säännöllisin väliajoin pyritään menemään ”inkkarityyliin” ilman satulaa.

Ajotunnit

Kärryillä ajoa shetlanninponeilla. Ensimmäisillä tunneilla opetellaan valjastamaan ponit, jonka jälkeen tunnin alkaessa jokainen valjastaa itse oman poninsa ajokuntoon. Tunneilla harjoitellaan tarkkuusajoa ja tehtäväratoja kentällä tai ajetaan maastolenkkejä. Tunneille ei ole koko- tai painorajoituksia.

Ohjas-ajotunnit (shetlanninponeilla)

Erilainen tapa työskennellä hevosia ja poneja. Maasta käsin työskentely on yleistynyt valtavasti hevosihmisten keskuudessa. Ohjas-ajossa työskentely ponin kanssa tapahtuu koko tunnin maasta käsin pitkien ohjien välityksellä sekä äänikomentojen avustamana. Opetellaan työskentelemään ponia kaikissa askellajeissa, suoralla ja kaarevalla uralla sekä myös puomien avustuksella. Ohjas-ajo on kiehtova tapa oppia hallitsemaan ponia ja saada sitä suorittamaan erilaisia tehtäviä ja liikkeitä istumatta itse sen selässä. Syventää hevostietämystä ja tukee ratsastuksen oppimista.